Novi Vinodolski környéke

Crikvenica

Crikvenica felkapott üdülőhely, már a rómaiak idejében fontos kikötő volt. A Frangepánok 1412-ben pálos kolostort építettek itt, ennek a templomáról (crikva) kapta a település a nevét. Jelentős épületegyüttese a Dubracina patak mellett álló kolostor, ma Hotel Kastel.

Senj vár a tenger mellett
Nehaj-vár Senj

Selce római állomás helyén épült, 1366-ban említi először írás. A szép parti sétányát és néhány régi típusú kőházát érdemes megnézni..

Senj, régi nevén Zengg város Novi Vinodolskitól kb. 20 km-re délre fekszik. Története több mint 2000 éves, az illír liburnok alapították az i.e. 4.sz.-ban. Az Adria egyik legfontosabb kereskedelmi kikötője és a hátországba vezető út kiindulópontja volt. 452-ben Attila hun seregei, 1241-ben a IV.Bélát üldöző tatárok pusztították el. Később a Frangepánoké lett. 1469-ben Mátyás elfoglalta, szabad királyi város rangot adott Zenggnek. Ezzel Zengg a kor legfontosabb horvát városa lett. Novi Vinodolski felől érkezve először a Nehaj-várát pillantjuk meg. A négyzet alaprajzú erőd 1558-ra készült el az akkori haditechnikának megfelelően. 1977-ben felújították, jelenleg kiállítás és étterem van benne.

Novi Vinodolski kikötőjéből több tengerparti városba el lehet jutni kiránduló hajóval. A kikötőben erről részletes tájékoztatást lehet kapni.

Novi Vinodolski környéke képekben